A 3+2-nek, vagyis a Bugyi fivérek együttesének megjelenése valóságos forradalmat váltott ki a vajdasági könnyűzenei világban, A hivatásos, hivatalos közvélemény és a kritika hadjáratot indított ellenük. A giccs netovábbját látták zenéjükben. Az egyszerű nép befogadta a 3+2-t, szívesen hallgatta őket, sorba állt lemezeikért, minden fellépésük telt ház előtt zajlott le. Hogy giccs vagy nem giccs, az kevésbé fontos, tény viszont az, hogy a 3+2 egy olyan egyedülálló jelenség, amely mindenképpen megérdemli, hogy foglalkozzunk vele. Róluk, a Bugyi fivérek Pályafutásáról szól folytatásos tárca-riportunk.

 

Készül a harmadik nagylemez a bukovaci Barbaro stúdióban. Kovács Károly (producer),

Bugyi Zoltán, Spör Helmuth,  Mile (hangmérnők), Burai Károly, Bugyi János, Bugyi Gyula

CSENDES EMBER LETTEM

Eljutottunk 1987 decemberéig. Időközben — augusztusban — a 3+2 részt vett Magyarországon a Hungaroringen megrendezett nagyszabású koncerten. Szeptember és október folyamán elkészült és decemberben a piacra került a 3+2 legújabb, sorrendben harmadik nagylemeze. Noha először úgy tervezték, hogy valamelyik külföldi stúdióban készítik ezt a lemezt, végül is ismét a bukovaci Barbaro magánstúdióra esett a választás. Ezúttal 130 óra kellett a lemez zenei anyagának elkészítéséhez. Emlékeztető első lemez anyagát Lengyel Gábor stúdiójában 30 óra alatt csapták össze, a második lemez 80 órát vett igénybe. Ezúttal is a régi recept szerint jártak el: olyan számokat vettek fel, amelyeknek sikerük volt már a korábbi fellépéseken. Csakhogy ez most már mind nehezebb. Egyrészt azért, mert a legnépszerűbb számok már rákerültek az első és a második nagylemezre. Másrészt pedig azért, mert a 3+2 megjelenése óta gomba módra szaporodtak el Vajdaságban a muskátli-zenekarok, szinte mindegyik lemezt adott ki (né-mely együttes többet is), és kivétel nélkül mindegyik, jobb vagy silányabb változatban, népdalokat, magyarnótákat, csárdáscsokrot, tehát ígérkező számokat vett lemezre ebből következik, hogy jócskán a választék.

A harmadik nagylemez címe: Csendes des ember lettem. A következőket tartalmazza: Csendes ember, Azt hallottam kicsike babám, A húsz éves kor, Lenn a falu végén, Az ember egy léha, Kislány, vigyázz, Szép kislány az Ica, Csendes kis falum jóéjszakát, A babám fekete romalány, Felszállott a vadgalamb, Házasodom nemsokára, Lőre, lőre, cudar lőre, Szól a nóta áll a bál.

Ezen a lemezen sincs saját szerzemény. A lemezről — akárcsak a korábbiakról sem – nem mondunk véleményét.

Zenekritikusok véleményét sem idézzük, hogy milyen sikerre számíthat a lemez. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a muskátlizene produkcióban képtelenség az ilyesmit eltalálni. Azt nem nehéz megállapítani, ha valamelyik együttes csapnivalóan, olykor-olykor hamisan, olyan kivitelezésben és hangszereléssel játszik, amely jócskán hagy maga után kívánnivalót. Sok esetben éppen az ilyeneknek van a legnagyobb keletje. És itt ál meg a hozzáértő zenész vagy zenekritikus esze.

A csendes ember lettem igényesen készült. De a legsilányabban készült Halvány őszi rózsa volt eddig a 3+2 legkelendőbb lemeze.

A csoda tudja…

A harmadik nagylemez zenei anyagát a három Bugyi fivér mellett Burai Károly(billentyűs hangszerek  és klarinét), Valamint Spör Helmut basszusgitáros vette föl. A producer Kovács Károly. Ezt a lemezt is a Jugoton adta ki. A zenészek a jövedelemből 12 százalékot kapnak. A stúdióköltségeket a Jugoton fedezte, ezenkívül reklámanyagot és a tévé számára video reklámspotot készített az együttesről.

(Folytatjuk)

Csorba Zoltán