A vajdasági lakodalmas zenekarok közül minden kétséget kizáróan a 3+2 együttes vált a legismertebbé, nemzetközi hírnévre tett szert. A zenekar neve eredetileg 3+1 volt, később lett 3+2, ami arra utal, hogy a csapatot a hetvenes évek derekán három testvér, a Bugyi fivérek hozták létre egy, majd később két zenésztársukkal közösen.

 

A 3+2 EGYÜTTES JELENLEGI FELÁLLÁSA: BUGYI ZOLTÁN (GITÁR, ÉNEK), BUGYI DÁNIEL (DOBOK), VOJNICS T. ZSOLT (BILLENTYŰS HANGSZEREK), KUCSERA CSABA (BASSZUSGITÁR)

3+2 legtöbb fellépése Magyarországon van, a Budapest Sportcsarnokban két telt házas koncertet tartottak. Rendszeresen koncerteznek Erdélyben, Horvátországban, Szlovákiában és Szlovéniában. Három éven keresztül Ausztráliában turnéztak, ezenkívül felléptek Svédországban, Németországban, Amerikában és Kanadában is, és a mai napig járják a világot. Bugyi Zoltánnal, a zenekar menedzserével beszélgettünk.

-Mi voltunk  ennek a műfajnak az úttörői. Ezt Magyarországon lakodalmas rocknak nevezik, nálunk pedig muskátlizenének, amelyet nem szabad összetéveszteni azzal a mulatóssal, amely Magyarországon divatos! Ma már nagyon jó, képzett zenészek vannak körülöttem, és modernebb hangszereléssel játszunk, és ez a fiataloknak is tetszik. Az eredeti felállásban még csak én voltam iskolázott muzsikus. Az alapító tagok testvéreim, Gyula (gitár) és János (dobok), továbbá Hajdúk János, az Újvidéki Rádió hangtechnikusa, aki az első billentyűsünk volt, én pedig énekeltem. Táncos Lajos basszusgitáros csatlakozott hozzánk. Egy idős klarinétost, Túri Lajcsi bácsit hívtuk közénk, tőle tanultuk a magyar nótákat, csárdásokat, és lakodalmakban kezdtünk muzsikálni. Amikor az első, Halvány Őszi rózsa című lemezünk megjelent, akkor pedig már Góbor Attila volt a billentyűs – mesélte Bugyi Zoltán. Hogyan kezdett felfelé ívelni a zenekar karrierje? – Kezdetben rockzenét játszottunk. Nem is gondoltunk a lakodalmas műfajra. Apánknak Ürményházán volt egy vendéglője, a helybeli fiatalok oda jártak diszkóba, mi pedig ott zenéltünk szombatonként egy órát a diszkóestek előtt. Apánknak támadt egy ötlete, és egyszer azt mondta:.Hagyjátok ezt a csinn-bumm zenét, és játszatok szép csárdásokat, az kell a fiataloknak!” Ahogy tudtuk, elkezdtük játszani az Az a szép cimú nótát, és tényleg jó hangulatba kerültek a diszkóban a fiatalok, úgyhogy igaza lett a faternak. Ezután kezdtük el Lajcsi bácsitól tanulni a lakodalmas repertoárt. A zenekar Bánátban, Ürményházán muzsikált, és 1982-ben, amikor megnősültem, Temerinbe kerültem, onnantól kezdve lett az együttes neve 3+2. Jánossal, aki a rádióban dolgozott, demófelvételt készítettünk kazettára, ezen a Kicsiny falun), a Kombiné, az Egy asszony miatt és a Sárgul már című nóták szerepeltek. Hihetetlenül népszerűekké váltak, a Szív küldi című műsorban rengetegen küldték e számok közül valamelyiket a szeretteiknek.

Ekkor született meg az ötlet, hogy lemezt adjanak ki? – Szabadkán a Saghmeisterféle stúdióban saját költségünkre vettük fel a dalokat. Kiadót kerestünk, de sem Újvidéken, sem Belgrádban nem voltak hajlandók megjelentetni. Zágrábban azt a választ kaptuk, hogy legalább nyolcezer példányt előre meg kell belőle rendelni, akkor kiadják. Hazajöttem, és jártam üzletről üzletre, míg a szabadkai Jugoton lemezboltban a főnök azt mondta, hogy nem nyolc, hanem rögtön ötvenezret rendel. Akkoriban ugyanis már szóltak a dalaink a Szabadkai Rádióban, amelyet Magyarországon is nagyon sokan hallgattak. A bolt főnöke elutazott velem Zágrábba. Az album ezüst-, arany-, platina-, majd gyémántlemez lett, hivatalosan másfél millió példányban kelt el. További információk és elérhetőségek a zenekar honlapján, a wwv.3plusz2.hu címen találhatók.

Videók: www.youtube.com/lakodalmasRock/

 

DUKAI István, TÓTH Imre